06/70/400-28-81 szakkepzo@sarvarieger.hu
Szőlész-borász
Szakképzés azonosító száma: 4 0721 05 14
Ágazat száma, megnevezése: 05. Élelmiszeripar
Megszerezhető képesítés: Szakképesítés
Iskolarendszerű képzési idő: 3 év
Iskolarendszerű képzési idő felnőttképzésben: jelenleg nem indult
Egészségügyi alkalmassági vizsga: szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges
Képzés munkarendje: nappal
Képzés munkarendje felnőttképzésben: jelenleg nem indult
Képzési forma: szakképző iskola
Képzés leírása: Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész-borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó szőlész-borász szakember tudása a borászatokban nagy kincs. Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt, akik elköteleződnek a jó minőségű és méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása és emelése iránt.