Tejtermékkészítő
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A tej és tejtermékek táplálkozásunk alapvető részét alkotják, értékes tápanyagokat tartalmaznak. Jól ismerjük a mondást, hogy a tej élet, erő és egészség. A tej feldolgozása során készülnek a sajtok, joghurtok, kefirek, túrók, tejszínek, tejitalok, reggeli italok, tejdesszertek stb. A tejipari technológiák irányítása nagyon összetett ismereteket igényel. A jól képzett tejtermékkészítő tudásának köszönhetően ízletesek a sajtok, népszerűek a tejdesszertek (pl. Túró Rudi), és a tej hosszan megőrzi minőségét.
Ajánlott minden fiatal számára, aki úgy tekint a tejre, mint az egyik legfontosabb élelmiszerre, és érdekli, hogy a tej hogyan alakulhat át jó minőségű és ízletes tejtermékekké.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, megbízhatóság, elköteleződés, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi a tej tisztítását, fölözését, zsírtartalmának beállítását, homogénezését, pasztőrözését, hűtését;
- megvalósítja a pasztőrözött tejféleségek, tejkészítmények és azok gyártásának műveleteit;
- vaj- és vajkészítményeket gyárt;
- natúr és ízesített friss sajtokat, ömlesztett sajtokat, sajtkészítményeket, érlelt sajtokat készít különböző állatok tejének felhasználásával;
- az alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét ellenőrzi, tárolja, előkészíti;
- túrót gyárt különböző állatok tejének felhasználásával.