Kistermelői élelmiszer-előállító
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A kistermelői élelmiszer-előállító egy összetett szakma. Egyesül benne több élelmiszeripari szakma. A kistermelő munkája során nem nagyipari módszerekkel készíti az élelmiszereket, hanem kis mennyiségben, az általa megtermelt nyersanyagokra építve. Tevékenysége során kiemelt figyelmet kell fordítania a kistermelőkre vonatkozó jogszabályok és az élelmiszerek előállítására vonatkozó élelmiszerbiztonsági előírások betartására.
Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik a saját kisgazdaságukban szeretnének olyan termékekkel foglalkozni, amelyekre büszkék lehetnek, és minőségükkel elismerést szerezhetnek munkájuknak.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kezdeményezőképesség, elköteleződés, kézügyesség, ízérzékelés, felelősségérzet, kapcsolatépítés.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- közvetlenül ellátja a fogyasztót kis mennyiségű, általa megtermelt alaptermékkel vagy az általa betakarított, összegyűjtött, vadon termő alaptermékkel vagy az azokból előállított késztermékekkel;
- az élelmiszerbiztonság és a higiéniai előírások figyelembevételével a következő kistermelői feladatokat látja el: zöldség- és gyümölcsfeldolgozás, húsfeldolgozás, sütőipari termékek előállítása, cukrász- és édesipari termékek előállítása, erjedésipari termékek előállítása, tejtermékek előállítása;
- szerződéseket, megállapodásokat, számlákat, egyéb okmányokat tölt ki;
- árubeszerzést végez;
- nyilvántartja a készleteket, bevételeket és kiadásokat.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Jelentkezzen munka mellett is ingyenesen elvégezhető esti képzésünkre, mely időtartama 8 hónap.
A szakképzésbe történő belépés feltételei:
Iskolai előképzettség:
Alapfokú iskolai végzettség
Alkalmassági követelmények:
Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat a szakirányú oktatás megkezdése előtt: nem szükséges