SZC logo

Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

OM kód: 203035/005 | 3300 Eger, Pozsonyi u. 4-6.

Intézmény logo

Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokJunior étterem és tanszállóKRÉTA
Széchenyi 2020

Történet

Iskolánk története

Történet

Történetünk - Sárvári Cukrászda

Sárváriról nevezték el a Kerit.

rvári Kálmán cukrász mester nevét viseli mostantól.

Eger nagy múltú kereskedelmi és vendéglátóipari iskolája, a „Keri”.

Az iskola szeptembertől nem csak korszerű épülettel és eszközökkel, de új névvel is várja tanulóit. Erről kérdezzük Milibákné Veres Erikát, az iskola igazgatóját. és a Sárvári cukrászda ugyvezetőjét. 

Milibákné Veres Erikát, az iskola igazgatója: 

Az új név: Heves Megyei Szakképzési Centrum Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
A Szakképzési Centrum egyetlen iskolája volt a ’Keri’, amely ez idáig nem rendelkezett egyedi névvel. Az elmúlt három évben azonban alapjaiban újult meg az intézmény mind az oktatás, mind az infrastruktúra állapota, mind pedig a szakmai eszközpark tekintetében. A szakképzés megújítása pedig kiváló alkalmat teremtett arra, hogy az intézmény a nevének egyedivé tételével is jelezze a változást.  Iskolánk Eger város köztiszteletben álló cukrászdinasztiája alapítójának a nevét – Sárvári Kálmán - vette fel, amely a minőséget, a tisztes ipar szolgálatát, a szakma iránti elkötelezettséget jelenti Egerben, de egész Heves megyében, sőt, határainkon túl is. 
A Sárvári név fogalommá vált. Azokat az értékeket közvetíti, amelyet iskolánk is kiemelten fontosnak tart. A cukrászdinasztia negyedik (a mai műhelyt működtető) generációját képviselő Detkovics Edit is iskolánkban tanulta ki a cukrász mesterséget, így megtiszteltetés volt számunkra, hogy a család hozzájárulásával a Sárvári név alatt képezhetjük a vendéglátás, turizmus, kereskedelem, közgazdaság és agrárágazatban dolgozni szándékozó leendő szakembereket. 

Terveink szerint ünnepélyes tanévnyitóval, a tanév elején pedig szakmai rendezvénysorozattal szeretnénk indítani az évet, amelybe a gyakorlati képzésben együttműködő partnereinket is be kívánjuk vonni.  A későbbiekben pedig a minőségi szakemberképzés támogatására, a kiemelkedő szakmai munka elismerésére Sárvári-díjat kívánunk alapítani, amellyel a gyakorlati képzőhelyek és a tanulók kiemelkedő munkáját tudjuk elismerni. 
Milyen új dolgok fogadják a 2020/21. tanévben még a diákokat és tanárokat a Sárváriban?

A tavasz és a nyár folyamán tovább szépült, korszerűsödött iskolánk. A felújításoknak köszönhetően diákjainkat egy barátságos, tiszta, fiatalos iskola fogadja, ahol a közösségi életnek is új színtere jött létre egy méreteiben és felszerelésében is impozáns közösségi tér formájában. A digitális oktatás eszköztára is jelentősen bővült, teljes digitális osztálytermeket alakítottunk ki, amelyekben korszerű módszerekkel tudnak tanulni diákjaink. A tanműhelyeink is megújultak, a vendéglátásban jelenleg használatos legkorszerűbb technikai eszközök kerültek beszerzésre. A szakképzés átalakításával pedig a 9. évfolyamos diákjaink szeptembertől már a megújult képzési formákban tanulhatnak.

 

 

Az iskola kiváló oktatója, Jakusné Balázs Ágnes a cukrászati artisztikában – cukorvirág kategóriában – ért el arany és ezüst helyezéseket.

 A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara számára kiemelten fontos a helyi vállalkozói hagyományok ápolása, így nagyszerű kezdeményezésnek tartjuk, hogy az iskola profiljához illeszkedő, a város gasztronómiai kultúrájában fontos cukrász dinasztia alapítójáról kívánják a jövőben elnevezni az iskolát, megkérdeztük a Sárvári Kálmán hagyományait folytató Sárvári Cukrász Kft képviselőjét.

Hogyan fogadták a hírt, hogy Eger nagy múltú kereskedelmi-vendéglátóipari középiskolája Sárvári Kálmán nevét kívánja felvenni?

Detkovics Edit ügyvezető tulajdonos: Őszintén szólva a lehető legjobbkor jött a felkérés! Épp a koronavírus miatt kialakult vészhelyzet kellős közepén voltunk. Nagyon nehéz időszakot próbáltuk átvészelni, drasztikus döntéseket kellett meghoznom a túlélés érdekében.  Minden bizonytalan volt, nehéz volt előre megmondani, mi is lenne a legjobb lépés. Úgy éreztem, hiába a szorgalmas munka, a kitartás, a sok termék fejlesztés, hogy próbáljuk minél magasabb színvonalon képviselni a szakmát, ha olyan külső körülmények, mint a hosszadalmas útfelújítások, vagy a járványhelyzet gazdaságilag ellehetetlenítik az üzletet. Kétségbeesve ott ültem az üres vendégtérben dédnagyapám fotója alatt és próbáltam „tanácsot kérni” tőle. Arra gondoltam, hogy ha neki sikerült túlélnie az államosítást, akkor nekem is meg kell ezt oldanom valahogy, hiszen az én véremben is ott csörgedezik az elhivatottság, a szakma szeretete.  

Ebben a kétségekkel teli, nehéz helyzetben kaptuk a felkérést, miszerint az iskola szeretné felvenni dédnagyapám nevét. Hatalmas megtiszteltetésnek éreztem!  Arra gondoltam, dédnagyapám „bizonyítékot küldött”, hogy mégiscsak értékeli a város amit mi képviselünk és adni tudunk az embereknek! Ez erőt adott, hogy bármilyen nehéz körülmények között kitartsunk és bizakodóan nézzünk a jövőbe.

A Sárvári Cukrász Kft. maga is az iskola partnere a tanulóképzésben, hiszen a cukrász gyakorlati képzésben mindig is részt vett, részt vesz a vállalkozás. Van-e valamilyen kötődése még a vállalkozásnak, tagjainak az iskolához?

Igen, édesanyám felnőttként váltott szakmát, ő 1994.-ben kapta meg ebben az iskolában a cukrász bizonyítványát, 2004- ben pedig a mesterlevelét. Én is itt tanultam, 1999.-ben érettségiztem az akkor még Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakképző Iskolában. 

 


Partnereink

SZC logo

Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium


Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

3300 Eger, Pozsonyi u. 4-6.

Telefon: (+36) 20-858-3660

E-mail: szakkepzo@sarvarieger.hu

OM azonosító: 203035/005

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2024/000305


2024Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium