Pék-cukrász
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A pék-cukrász képesítéssel rendelkező szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászatok is készítenek sütőipari termékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkező szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
- cukrászati félkész termékeket készít;
- cukrászati késztermékeket készít;
- díszítő műveleteket végez;
- fagylaltot, parfét készít;
- pohárkrémet készít;
- sütőipari nyersanyagokat előkészít;
- kenyeret készít;
- péksüteményeket és finom pékárukat készít;
- célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
- sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
- minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
- minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
- technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
- vállalkozást indít, működtet.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Jelentkezzen munka mellett is ingyenesen elvégezhető esti képzésünkre, mely időtartama 8 hónap.
A szakképzésbe történő belépés feltételei:
Iskolai előképzettség:
Alapfokú iskolai végzettség
Alkalmassági követelmények:
Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat a szakirányú oktatás megkezdése előtt: nem szükséges