SZC logo

Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

OM kód: 203035/005 | 3300 Eger, Pozsonyi u. 4-6.

Intézmény logo

Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

HírekKözérdekű adatokJunior Főzőkonyha és Étterem, Omnia kávézóKRÉTA
Széchenyi 2020

Szőlész-borász

Szőlész-borász illusztráció

Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A szőlész-borász ismeretei kiterjednek a szőlő termesztésére, művelésére, a szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó szőlész-borász szakember tudása a borászatokban nagy kincs.

Ajánlott azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szőlő termesztése, feldolgozása és a bor készítése iránt, akik elköteleződnek a jó minőségű, méltán híres magyar borok készítése és jó hírének fenntartása, emelése iránt.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Megbízhatóság, állóképesség, kezdeményezőképesség, színlátás, ízérzékelés.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • elvégzi a szőlőtermesztés alapfázisait (a szőlő telepítésétől, metszésétől a növényápolási, növényvédelmi munkákon keresztül a szüretig);
  • megszervezi a feldolgozást;
  • elvégzi a bor erjesztését;
  • az újbort kezeli, javítja, készre kezeli;
  • palackoz;
  • speciális borkészítményeket állít elő;
  • laboratóriumi minőségbiztosítást végez;
  • rendelkezik a szakmai feladatokhoz szükséges gépészeti ismeretekkel;
  • elvégzi a szakmai adminisztrációt;
  • rendelkezik a bor forgalmazásához, a borturizmushoz és a bormarketinghez szükséges alapismeretekkel;
  • birtokában van egyéb italkészítési ismereteknek;
  • elvégzi a bor előállításához szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ

Jelentkezzen munka mellett is ingyenesen elvégezhető esti képzésünkre, mely időtartama 8 hónap.

A szakképzésbe történő belépés feltételei:

Iskolai előképzettség:
Alapfokú iskolai végzettség


Alkalmassági követelmények:
Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges 
Pályaalkalmassági vizsgálat a szakirányú oktatás megkezdése előtt: nem szükséges


Partnereink

SZC logo

Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium


Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

3300 Eger, Pozsonyi u. 4-6.

Telefon: (+36) 20-858-3660

E-mail: szakkepzo@sarvarieger.hu

OM azonosító: 203035/005

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2024/000305


2024Heves Vármegyei SZC Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium